top of page

LIBLICE - DOVOLENÁ NA ZÁMKU

Aktualizováno: 8. 7. 2022


Pohled na zámek Liblice

Jako děti jsme často snívaly, jaké to muselo být - žít na zámku. Naše představy ještě umocňovaly časté návštěvy hradů a zámků s rodiči a prarodiči během letních prázdnin. Čas letěl jako voda, my dospěli a i dětské sny se staly minulostí.


čelní strana zámku liblice
pohled do zámecké zahrady

hotel zámek liblice - pohled na budovu
pohled na květiny v hotelové zahradě


Jednoho dne se ale karta obrátila. Vše začalo, když se zámek Liblice stal absolutním vítězem Hotelu roku v kategorii čtyř hvězdiček. Abychom poznali, jaké to je „bydlet“ v jednom z pěti nejoblíbenějších hotelů roku 2020, zamluvili jsme si pobyt na čtyři dny a vyrazili. Zámek Liblice se nachází v obci Liblice – Byšice, kousek od Mělníka i Prahy, a tak nám cesta trvala jen chviličku. Již samotný příjezd k zámku je impozantní. Budovu zámku jsme nemohli minout a uhranuti krásou historické budovy přijíždíme po dlouhé cestě k průčelí zámku.


pohled na zámek Liblice

Na recepci nás mile vítají a dostáváme klíče od Rodinného apartmá č. 103. Plni očekávání a zvědavosti vyrážíme historickým schodištěm po červeném koberci do prvního patra. Projdeme kolem Mramorového sálu a staneme před vysokými bílými dveřmi. Odemykáme a užíváme si první pohled. Naše představy dostávají jasné obrysy.


Zámek Liblice a detail zahrady

Apartmá je neskutečně prostorné. Na ploše o 90 m² na nás čeká obývací pokoj, ložnice a koupelna. Atmosféra apartmá je velice příjemná. Pokojům dominují barvy hnědé, růžové a zlaté a rovněž i mozaikové parkety.


Uvítací sekt v hotelovém pokoji
stylově zařízený hotelový pokoj

Stylově zařízený hotelový pokoj
V hotelovém pokoji naleznete i květiny

V obýváku se nachází třídveřová vyřezávaná dřevěná almara, masivní stůl s křesly, ale i historická kamna. Na stole na nás čeká překvapení. Lahev moc dobrého sektu, tác s čerstvým ovocem, liblické pralinky a osobní dopis na přivítanou. Ve vedlejší ložnici zas dvě velké dřevěné postele, které jsou nádherně vyřezávané, křesílka i němý sluha, čajový servis a velká televize. V celém apartmánu jsou obrovská okna směřující do zámeckého parku. Aby Vás ale nerušilo ranní světlo, lze si všude zavřít vnitřní okenice i zatáhnout závěsy. Pak už Vašemu zámeckému „lenošení“ opravdu nic nebrání :-) Musíme uznat, že postele jsou moc pohodlné. Na výběr jsou i dvě velikostí polštářů. Líbí se nám, že tu mysleli na výzdobu a oživení prostoru. Jak v obýváku, tak ložnici jsou velké rostliny. Na zdech Rodinného apartmá visí mnoho obrazů. Dokonce tu najdete i šachovnicový stolek.



Historických pokojů a apartmá se na zámku nachází celkem dvacet. Pokud někdo ale upřednostňuje o něco modernější vybavení současné doby, pak může využít ubytování v zámeckém křídle – depandanci, kde je celkem třicet dva pokojů.


Všechny liblické pokoje spojuje jedno: čistota. Paní pokojské uklízí denně. Vymění ručníky, vynesou koš, doplní hotelovou kosmetiku a dokonce pokoj vyvoní!


Interiéry zámku jsou vážně nádherné. Velká okna na chodbách, obrazy a dekorace, ale i křesílka k posezení Vás přenesou o pár století zpět. Zámek jsme si prošli a kromě historický aspektů nás zaujal zdánlivě jediný moderní prvek, skleněné schodiště, které je s citem a úctou k místu zakomponováno mezi prvním a druhým patrem.



Zámek je obklopen nádherným francouzským parkem, který nabízí jak skvělé pohledy na zámeckou budovu, tak i nemalé množství zákoutí k relaxaci. Součástí parku je Relaxační bylinková zahrádka. Zde si zámečtí kuchaři pěstují bylinky, rajčata nebo třeba dýně, které pak používají při výrobě pokrmů i nápojů. Na samotném konci parku je brána, kterou projdete do lesa. Dokonce tu pozorujeme dvě stáda daňků! Najdete tu i přírodní rezervaci Slatinná louka, na které volně rostou orchideje.



Nemáme štěstí na počasí. Déšť a chlad se nás drží téměř celý pobyt. Právě ale takové dny jsou jako stvořené pro návštěvu wellness. Na zámku v Liblicích se nachází v západním křídle zámku a můžete si ho privátně pronajmout. Této možnosti s radostí využíváme. Prostory liblického wellness jsou moc příjemné. Tlumené světlo, zemité barvy a dekorace jen umocňují velkou a hezky nasvícenou vířivku, u které lze navolit pět různých hydromasážních procedur. Kromě whirlpoolu můžete využít i finskou saunu a sanárium, vyhřívané lavice s noční oblohou a hydromasážní sprchy. Samozřejmostí je odpočinková zóna, barel s pitnou vodou a relaxační hudba. To není ale vše. Na zájemce čeká široká nabídka masáží, kosmetické služby a poradenství a rovněž speciální solárium „Sluneční louka“, jež umožňuje bezpečné opalování. Možností na zahřátí i v nepřízni počasí se nabízí mnoho :-) Doporučujeme si wellness zamluvit včas, ideálně ještě před příjezdem či v momentu check-inu. Zájem je obrovský, jak nám potvrzují paní recepční.



Samostatnou kapitolou liblického zámku je gastronomie. Říká se, hlad je nejlepší kuchař. Na zámku se onen nejlepší šéfkuchař jmenuje Roman Rendl. Zakládá si na poctivých, čerstvých a výhradně lokálních surovinách. Ačkoliv je menu na první pohled užší, o to vyšší kvalita Vás čeká na talíři a s žádným pokrmem snad nemůžete „šlápnout vedle“. Navíc menu je pravidelně obměňováno, a tak až zas příště navštívíte Liblice, ochutnáte jinou dobrotu. Nabídka jídelního lístku je velmi lákavá. Ochutnáváme telecí líčka s nočky, rolované kuřecí prso s bramborovým pyré s lanýži a hned dvakrát vepřovou panenku s houbovými špeclemi. Vše je výborné a oceňujeme zejména kvalitu masa a způsob servírování. Navíc před samotným hlavním chodem dostáváme jako pozornost zámeckou paštiku a výběr několika druhů pečiva. Pan číšník nám také pomáhá s výběrem vína. V Liblicích jsou zkrátka obědy i večeře zcela v jiné dimenzi. Můžete si být jisti, že návštěva zámecké restaurace bude zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.


Zámecký altánek

Zůstaňme ale ještě chviličku u jídla. V ceně ubytování má každý host snídani. Liblické snídaně jsou velmi bohaté, s širokou nabídkou teplých i studených pokrmů, slaných i sladkých. Dát si můžete třeba vajíčka, párky, několik druhů sýrů i šunek, ale i teplou krupicovou či ovesnou kaši, které si dozdobíte dle libosti – skořice, kakao, sušené a čerstvé ovoce, semínka i oříšky. Pokud máte rádi sladké pečivo, vyberte si z několik druhů domácích dezertů – muffiny, buchty, koláčky. Z nápojů na vás čekají dva druhy džusů, čerstvě namletá káva a výběr čajů, a to jak klasických pytlíčkových, tak domácích bylinných. Ty si naberete z velké dózy do speciální konvičky a necháte vylouhovat. Navíc na každém stole je automaticky připravena karafa vody s rytinou zámku. Vše bylo sladěno do každého detailu (včetně ubrousků se zámeckým logem!), a to se nám moc líbilo.


Zámecký park disponuje houpačkou

V souvislosti s Liblicemi ale nesmíme zapomenout na jeden důležitý aspekt. Tím je PROFESIONALITA. Hotelů jsme navštívili mnoho, ale v Liblicích tento pojem nabyl na svém významu. Od recepce, přes paní pokojské až po zmíněnou restauraci. Každý člen týmu byl na nás milý, ochotný, vždy poradil a pečoval. Přesně o tom hospitality je a my zcela upřímně a od srdce uznáváme, že tak profesionální a sladěný tým jsme hodně dlouho nepoznali. Děkujeme za vše! Držíme týmu i celému zámku palce a nemůžeme se dočkat další návštěvy!


zámecký hotel Liblice

bottom of page