"NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE ZÁKAZNÍKOVA SPOKOJENOST. NA NÍ STOJÍ CELÁ GASTRONOMIE."

Aktualizace: čvn 15

Se společností Bohemia Sekt spolupracujeme již léta. Avšak až letos tomu osud chtěl, abychom se potkali s Martinem Heřmánkem, hlavním sommelierem a specialistou pro prémiovou gastronomii. Povídali jsme se si nejen o trhu sektů a vín, na kterém se společnost Bohemia Sekt pohybuje na předních příčkách, ale také o pěstování zeleniny či výuce budoucích profesionálů na poli gastronomie. 



A protože rozehřát se je potřeba nejen ve sportu, ale i v rozhovorech, začínáme rozstřelem:


Moře nebo hory?

Hory


Město nebo venkov?

Venkov


Káva nebo čaj?

Čaj


Hotel nebo penzion?

Penzion


Pod stan nebo 5hvězdičkový hotel?

Pod stan


Dovolená s cestovkou nebo na vlastní pěst?

Na vlastní pěst


Mezinárodní kuchyně nebo místní gastronomie?

Místní gastronomie


Letadlo nebo auto?

Auto


Písek nebo kamínky?

Písek


Společnost nebo samota?

Společnost


Slané nebo sladké?

 – zde neumím říci prioritu ☺ 


Krosna nebo kufr?

Kufr


Po značce nebo divočina?

Po značce


Pes nebo kočka?

Pes


Rohlík nebo chleba?

Chleba


Bufet nebo michelinská restaurace?

Michelinská restaurace


Sjezdovky nebo běžky?

Sjezdovky


Tuzemsko nebo zahraničí?

Tuzemsko

Co nebo kdo vás do oblasti gastronomie přivedl/o?

Byl to můj táta. Protože má toto řemeslo rád a dříve panovalo přesvědčení, že číšníci se mají nadmíru dobře.


Vaším polem působnosti je společnost Bohemia Sekt. Proč právě ona?

No, za to může zase moje partnerka. Před čtyřmi lety našla zajímavý inzerát na obchodního zástupce pro gastronomii. Sice jsem „obchoďáka“ nikdy dělat nechtěl, ale společnost BOHEMIA SEKT pro mne byla velkou výzvou. Navíc její dědeček byl také se společností dlouhá léta výrazně spjat. 


Co máte na starost ve společnosti Bohemia Sekt a v čem Vaše práce spočívá?

Moje pracovní náplň je poměrně široká. Skrývají se v ní prodejní aktivity, vzdělávání sebe i svých kolegů, plnění marketingových povinností ve vazbě na profesionální prezentaci našich výrobků a samozřejmě také časté ochutnávky a tvorba sommelierského popisu našich vín a sektů. 


Společnost Bohemia Sekt patří k největším výrobcům sektů a vín nejen v České republice, ale rovněž v zahraničí. Na kterém z národních trhů máte největší odběr?

Společnost BOHEMIA SEKT se zaměřuje primárně na český trh, v rámci zahraničních měřítek nejsme tak velicí. Avšak zajímavým trhem pro naše sekty z řady Bohemia Sekt Prestige, jež jsou vyráběné tradiční metodou zrání v láhvi, je Benelux. Nedávno mi má sestra žijící v Holandsku volala, že jí kamarádka přinesla skvělou láhev Bohemia Sekt Prestige Chardonnay.


Na trhu českém jsou Vaše šumivá vína jednoznačně číslem 1. Jaké druhy se těší u nás největší popularitě?

Mezi spotřebitelsky nejoblíbenější produkty z našeho portfolia patří sekty v kondici demi-sec se zbytkovým cukrem mezi 32 – 50 g/l. Jsou to tedy Bohemia Sekt demi sec či Bohemia Sekt La Fleur a věříme, že stejnou oblibu si získá i naše aktuální novinka Bohemia Sekt Ice.


Mnoho z nás si nedovede Silvestr a jiné významné akce představit bez “sklenky Bohemky”. Je pravdou, že největší zájem zaznamenáváte právě koncem roku a nebo je odbyt po celý rok rovnoměrný?

Odbyt celoročně rovnoměrný určitě není, a konec kalendářního roku je pravidelně absolutní prodejní špičkou. Jsme však velice rádi, že tomu tak je a že naše sekty neodmyslitelně patří k českým Vánocům a vítání Nového roku. 


Zůstaňme ještě chvíli u odběru. Jsou největším odběratelem spíše objekty typu hotely, restaurace anebo drtivá většina Vašich zákazníků si Vaše vína a sekty zakoupí v běžných obchodech?

V českém maloobchodním trhu realizujeme cca 2/3 obratu, 1/3 našich sektů pak končí v různých typech gastronomických provozoven včetně hotelů a cateringu.


Bohemia Sekt se také pyšní mnoha certifikáty. Kterého z certifikátu si Vy, osobně, vážíte nejvíce? Například pro tvrdou konkurenci či přísná kritéria.

Mě vždy udělá velkou radost, když nám kolegové posílají seznamy oceněných vín z nejrůznějších národních či mezinárodních vinařských soutěží. V poslední době mě těší úspěchy na národní soutěži SALON VÍN 2020, kde mimo jiné, získal zlatou medaili můj oblíbený sekt Chateau Bzenec brut 2015 nebo Zweigeltrebe barrique ps 2016 z vinařství Habánské sklepy. Naše produkty také často bodují v zahraničí.


Zaujal nás Klub milovníků bublinek. Skvělý název mimochodem! Kdo se může do klubu zapojit a co členství přináší?

Klub milovníků bublinek je určen našim spotřebitelům, kteří mají rádi značku Bohemia Sekt a umožňuje jim získávat různé dárky a odměny, případně přístup k různým limitovaným edicím a informacím o novinkách.


Vydáváte rovněž časopis Perlivý svět. Je dostupný pouze online nebo ho čtenáři mohou získat i v tištěné verzi?

Časopis Perlivý svět je naše komunikační platforma s našimi zákazníky z maloobchodu i gastronomie, s odbornou veřejností, s našimi partnery z oblasti kultury i sportu.


Co na mě jako na čtenáře v časopise čeká?

V Perlivém světě se čtenář dozví o všech novinkách, které se týkají našich vinařství i našich značek sektů a vín. Nechybí zajímavosti ze světa vína i gastronomie, rozhovory se zajímavými lidmi i reportáže týkající se vinařství a vinohradnictví.


Máte i Vy oblíbený druh sektu nebo vína?

Ano, samozřejmě mám. Nechci žádné hrozny diskriminovat nebo urazit, vždy rád ochutnám nové zajímavé věci, ale nejraději mám vína z odrůd Ryzlink Rýnský, Sauvignon a Rulandské Modré.


Mimo jiné také vyučujete na Akademii hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni. Jak jste se k vyučování dostal? Co Vás na práci se studenty baví nejvíce? Prozradíte nám, v jakých předmětech se s Vámi mohou studenti setkat?

V životě mě potkalo pár úsměvných náhod a hříček osudu. „Projekt“ učitel patří mezi jednu z nich. V průběhu mých studií na hotelových školách mě potkalo několik kantorsky silných osobností, které mě dost ovlivnily a již delší dobu jsem si snil, že až jednou budu vysloužilý praktik z gastronomie, půjdu učit. A ono se to celé semlelo nějak dříve. Na práci se studenty mě nejvíce baví jejich profesní čistota, mým úkolem je vzplanout v nich zájem o krásné řemeslo a ukázat jim všechna jeho kouzla. A poté můžu psát na čistý papír a učit je správnou, poctivou gastronomii. Učím hlavně praktické předměty, techniku obsluhy a služeb, stolničení a hotelový provoz. 


Je nějaké odvětví kromě gastronomie, které Vás zajímá, láká?

Velice mě zajímá příroda, zahrada, ekologické a udržitelné pěstování zeleniny, ovoce a různých plodin. S partnerkou se snažíme „zeleně“ rozvíjet naší zahradu a sníme, že si v budoucnu koupíme louku. Tak uvidíme, na stará kolena budu možná farmář . 


Jaké máte koníčky?

Největším časovým koníčkem jsou mi mé dvě dcery. (úsměv) Pak již zmíněná zahrada nebo cyklistika. Avšak jsem těžce profesně deformován a nesmírně mě baví vyprávět, diskutovat a bavit své okolí.


Kam nejraději cestujete?

Z hlediska cestování jsem poměrně konzervativní a nejvíce mě baví objevovat Českou republiku. Když jsem byl malý, tak mi strýc řekl, že nechce jezdit moc do zahraničí, když pořádně nezná svou zemi. Nějak mi to uvízlo v paměti a s rodinou se toho držíme. V zahraničí se mi moc líbilo v Maďarsku, Bulharsku a Francii.


Máte nějakou životní zásadu, které se držíte? Jinými slovy motto?

Moje zásada se týká hlavně mé profese, protože se celý život pohybuji ve službách tak se snažím razit motto: Nejdůležitější je zákazníkova spokojenost. Na tom z mého pohledu totiž stojí celá gastronomie.


Martine, moc Vám děkujeme za příjemný rozhovor. Přejeme mnoho pracovních i osobních úspěchů a těšíme se na další setkání!