top of page

Nádech Afriky v Safari Dvůr Králové

Věděli jste, že k tomu abyste viděli Afriku zblízka nemusíte nutně cestovat daleko? Jednu takovou lze zažít na vlastní kůži i u nás v Česku, konkrétně v Safari Parku Dvůr Králové. Pokud se sem rozhodnete vypravit, doporučuji se tady také minimálně na noc ubytovat. Proč? Dovolte mi vás provést svým pobytem v tomto hotelu a dát vám k tomu důvod.


Vyfocený Safari Lodge Hotel

Uprostřed května jsme byli pozváni do Safari Lodge Hotelu, který je součástí safari parku. Nakonec jsem do něj zavítal pouze sám a pobyt vřele doporučuji úplně každému. Už po příjezdu k hotelu se člověk najednou ocitne v Africe. Již z venku na vás dýchne z výzdoby hotelu Africká divočina a nasajete tak první energii safari. Pokud se vám to nepodaří s příjezdem před hotel, nezoufejte, s prvními kroky dovnitř vám zaručuji, že už to klapne.


Nejdříve jsem zamířil do svého pokoje. Ten jsem měl umístěný ve venkovní části a čekal na mě velmi pěkný, čistý a tématicky, do téhož stylu jako celý hotel laděný pokoj. Přijel jsem poměrně vyhládlý a tak jsem po krátkém obdivování všeho okolo zamířil směr Safari Pivovar, který zde funguje jako hotelová restaurace. O pivovaru jako takovém se ještě později zmíním. Znovu se tady kladl důraz hlavně na to, aby host mohl co možná nejvíc nasát Afriku všemi smysly. Servírují se zde především jídla africké kuchyně, nebo jídla touto kuchyní inspirovaná. Přiznám se, že jsem ochutnal jídlo mimo africkou kuchyni a zvolil jsem krémové rajčatové risotto s bazalkou a sýrem. Už při prvním soustu jsem zjistil, že gastronomie bude jedna z hlavních věcí, kterou se hotel může chlubit. Naprosto fantastické!


Krémové rajčatové risotto s bazalkou a sýrem

Dlouho jsem se ale zdržet nemohl, protože jsem měl naplánovaný program, který si mohou objednat pouze hosté ubytovaní v tomto hotelu. To je mimochodem jedna z obrovských výhod ubytování zde. Hotel nabízí 6 zážitkových programů - snídaně s hrochy, ranní procházka v zoo, sloni z blízka, žirafě z očí do očí, záchrana nosorožců a expedice do liduprázdné zoo. Díky těmto programům, které jsou omezené na menší skupinky lidí se dostanete ke zvířatům blíže než kdokoliv jiný, dozvíte se o nich spoustu zajímavých informací a dokonce je můžete nakrmit. Já měl naplánované hned čtyři programy.


Nejdříve jsem absolvoval program sloni z blízka, následně záchranu nosorožců, žirafě z očí do očí a celý den zakončil expedicí do liduprázdné zoo. Poslední program vám nabízí prohlídku s průvodcem v době, kdy je zahrada oficiálně zavřená a běžní návštěvníci v ní již nejsou.


Každý program trvá jednu hodinu a je potřeba si je dopředu zarezervovat, aby vám místo nevyfouknul někdo jiný. Určitě to je nezapomenutelný zážitek nejen pro děti, ale také pro dospělé.

Po posledním programu jsem zamířil znovu do restaurace na večeři a tentokráte zkusil smaženého okouna v pivním těstíčku se steakovými hranolkami, máslovým hráškem a tatarskou omáčkou. Pokud jsem chválil rizoto a zmínil, že gastronomie v hotelové restauraci je na vysoké úrovni, potvrdilo se mi to znovu.


Smažený okoun v těstíčku, hrášek na másle a domácí tatarská omáčka

Den jsem završil večerní procházkou po vylidněném safari parku a dostávám se tak k další obrovské výhodě, proč zde být jako hotelový host. Součástí je totiž pro všechny ubytované hosty neomezený vstup do safari a proto můžete kdykoliv si usmyslíte vstoupit do parku a projít si ho. Věřte, že procházet se při západu slunce mezi africkými zvířaty stojí za to. Některé se totiž až se západem slunce osmělují a vylézají ze svých skrýší. Ukážou se vám tak v plné své kráse a běžní denní návštěvníci parku by mohli jen závidět.


Po procházce krátké posezení v lobby baru Zanzibar, který je také součástí hotelu a nabízí především produkty místního pivovaru, ke kterému se tak oklikou vracím. Safari Park ho otevřel převážně proto, aby část výtěžků z prodaného piva zamířila na podporu nosorožců, máte tak o důvod navíc ho ochutnat. K dispozici je 5 druhů piv a hned dva mají název po nosorožcích z Afriky. White Rhino Beer a Black Rhino Beer. Dále je v nabídce Safari Beer, Kili Beer a African Queen Beer. Každé pivo je originální a vyrobené z chmelu dováženého z Jihoafrické republiky. Na kvalitu piva si hodně potrpím a moc mi chutnalo.


Jedno z pěti druhů piv safari pivovaru
Pivem ze Safari pivovaru můžete podpořit nosorožce

Ráno po probuzení jsem absolvoval snídani, kterou hotel nabízí formou švédských stolů pro všechny ubytované hosty. Byl jsem mile překvapený širokou snídaňovou nabídkou. Najdete tady různé druhy ovoce a zeleniny, uzeniny, sýry, pečivo, sladké pečivo, cereálie a vše co si můžete představit. Samozřejmostí jsou také čerstvé džusy a lahodná káva z kávovaru. Snídaně probíhají v příjemných prostorách a jsou doprovázeny příjemnou africkou hudbou.


Vzhledem k tomu, že jsem ranní ptáče, na snídani jsem byl mezi prvními a měl jsem tak dostatek času na vystěhování pokoje, využil jsem znovu své obrovské výhody hotelového hosta a vydal jsem se mezi prvníma na ranní procházku mezi zvířata, opět dříve než Safari Park otevřel pro veřejnost. Tohle prostě musíte zažít!


Hotel nabízí pro každého hosta hlídané soukromé parkoviště před budovou, součástí komplexu je také venkovní bazén a kde je pivovar, tam jsou i pivní lázně. Kromě nich si můžete také objednat masáž u hotelového maséra. Součástí baru je také bowling a hotel není jediným ubytováním, které v rámci Safari Parku najdete. Je zde totiž ještě Safari Kemp.



Kapacita hotelu je pochopitelně omezená a v letních měsících láká velké množství návštěvníků. Doporučuji si proto rychle zarezervovat termín. Návštěva stojí za to ať už jste rodina s dětmi, zamilovaný pár a nebo jedinec toužící po odpočinku v krásném Safari. Pro nový ročník udílení cen Czech Hotel Awards - Nejoblíbenější Hotel roku 2023 pak můžete podpořit hotel svými hlasy a pomoct mu naší prestižní cenu získat.

bottom of page